2 Nisan 2008 Çarşamba

Özgüven gerekliliği


Kişinin kendine güveni başarının en önemi anahtarlarından biri. Özgüven eksikliği kişinin önündeki en büyük engeldir.

Özgüven esasında kendiniz hakkında ne "hissettiğinizdir". Bunu kendinize açık olarak söyleyin, başkalarına bunu farklı yansıtabilirsiniz ama korkularınız heyecanlarınız, isteklerinizi kendinize dürüst bir şekilde söylemeniz gerek. İnsanların karşısında "kendine güvenen" biri gibi davranmanız değil, gerçekten kendinize güvenme meselesi bu. Kendinize ait hissiyatınız olumlu değilse, motivasyonunuz olmaz, bir işe başlamak için isteğiniz olmaz.

Aslında çevremiz bizim özgüvenimizi aşağıya çekmek için planlar yapmış gibi. Mesela bir genci düşünün, basın (dergiler, gazeteler, tv vb) ona devamlı dünyanın en güzel insanlarını,hep en en en'leri sunuyor. Bu kişide baskı yaratabilir ve de "Ben güzel değilim" "Ben öyle değilim, yapamam" demeye başlıyabilir.

Bir başka durum ise hızla değişen ortamlardaki kişinin durumu. Bir alışma devresi geçirmeden, değişimin yarattığı ortamda, birkaç ardı ardına yapılan hata ya da başarısızlıklar sonucunda "Ben hep başarısız oluyorum" demeye başlayabilir.

Ayrıca şunu bilmeniz gerek, doğduğumuzda özgüven yokluğu diye birşey yoktur. Bebek kendine güvenir, korkusu yoktur. Bu olumsuzlukları öğreniyoruz, hepsi bize çevremizden veriliyor. İşin kötü tarafı ise şu, öğrenilenleri öğrenilmemiş şekline sokamıyoruz.

Oysa özgüvenimizi yerine koymak için önümüzde iki seçenek var;
1. Birileri gelip bizim özgüvenimizi yerine koymak için bize yardım edecek,
2. Bu işi kendi başınıza halledeceğiz

Özgüveni kaybetmemek, ya da yerine koymak için başkalarından birşeyler beklemenin çözüm olduğuna inananlardan değilim. Beklemenin sonu gelmeyebilir, gelmeyecektir. Onları suçlamak bize birşey kazandırmaz. Zaman önemli ve boşa harcamamak gerek. Neler yapmak gerekir düşünüp kendi başımıza harekete geçmemiz gerek.

Kendi başarılarımıza odaklanarak, ulaşmak için koyduğumuz hedefe gideceğimiz yoldaki ara hedefleri ve bu ara hedeflere nasıl ulaşacağımıza bakarak işe başlamalıyız. Çok kolay değil, ama başka yolu yok.

Hiç yorum yok: