28 Mart 2008 Cuma

Neden sinirleniyorsun kardeşim?


Bazı şeyler vardır...
Bazen karşınızdaki kişinin ufacık bir hareketi ya da sözü sizi çileden çıkartır...
Dayanamazsınız, hemen bir tepki vermek gelir içinizden.
Aklınıza gelen sadece şudur:
- Nasıl böyle birşey yapabilir bana?
Bu soru bin defa kafanızın içerisinde döner durur. Her dönüşünde de içinizdeki patlamaya hazır bomba büyür büyür büyür.
Ve bommmm
Patlarsınız, tutamazsınız kendinizi. Yaptığının karşılığını almalıdır. Zaten daha önceden de bazı şeyler olmuştur, siz susmuşunuzdur, artık yeter dersiniz.

Eeeee, ne oldu. Belki o anlık rahatlarsınız (pek sanmıyorum ya). Aslında söyledikleriniz de sizi rahatlatmaz, ne söyleseniz yetmemektedir. Bağırdıkça coşarsınız, arttıkca tansiyon artar.

Nedir püf noktası, ne yapmalı, neden böyle oldu, bütün bu soruların cevaplarına bakarsak aslında o zaman çözüme ulaşabiliriz ancak.

Kısacası sizin sinirlenmenizin (yani duygunuzun) sebebi, değerlerinizden birine yapılan hareketten dolayı. Yani biraz psikiyatrınızla konuşunca ortaya bu çıkıyor. Beni sinirlendiren nedir? Neden sinirlendiğinizi keşfedince, hangi değerle hareket ettiğiniz ortaya çıkıyor. Bundan sonrasında ise duygularınızı kontrol etmek kalıyor size, bastırmak değil. Aslında o ilk hareketleri aldığınızda verebileceğiniz doğru yerinde bir tepkiyle olayın bu seviyeye gelmesini engelleyebilirdiniz.

Önemli olan bütün bu yaşananların size zarar vermemesi. Ne söyledikleriniz, ne kavgalarınız işe yarar, sizi bir yere götürür. Sinirlenince ölen beyin hücreleriniz de cabası. Bir de kendinize ya da etrafa fiziksel ya da uzun vadeli zarar verilmişse vah vah vah...

Bunları yazınca, eğitim katılımcılarından birinin söylediği bir söz aklıma geldi.
"Hocam, peki hiç mi deşarj olmayacağız?"
Onun da başka yolları var, merak etmeyin...
NOT: Resimde "Anger Management" filminin afişi var. Lütfen izleyin.

Hiç yorum yok: