27 Mart 2008 Perşembe

Güvensizlik nedir, nasıl aşılmalı, nasıl aşılanır


İğneyi kendimize batıralım biraz.
Bir hedefe doğru yürümek, hatta zorlayıcı bir hedef koyabilmek için gerçekten ciddi bir güven sahibi olmak gerekiyor. Bu güven oluşturmak için yapılması gerekenleri bol bol yazacağım, bu sefer önemli bir noktanın farkına varalım istedim.
Önceden yaşadıklarımız, gördüğümüz davranışlar, yaşadığımız deneyimler bizim güvenimizi zedeleyen ana faktör esasında. Bu sadece insanlarda değil tüm hayvanlarda geçerli olan bir durum.
Geçmişte kötü davranılmış birisi,
1. Davranışlarına kendisi karar vermekten kaçınmaya başlar, başkasının ne yapması gerektiğini söyler, bu sayede sorumluluğu ona atabilecektir.
2. "Deneyim yenilen kazıkların bileşkesidir" (Murphy) diyerek devamlı olumsuz çıkarımlar yaparak, kendi karar vermekten kaçınır. Verilen kararların sonucunda yine başarısız olacağını ya da başına kötü birşey geleceğini söyler.
3. Korkar, başarısız olacağından korkar. Bu zamana kadar ne yapsa olmamıştır, bu sefer nasıl olsun ki?
4. Korkar, başkaların önünde küçük düşmekten korkar.
Daha bir çok şey yazabiliriz. Amacım bu listeyi uzatmak değil.
Önemli olan
-> Yaşanan deneyimlerden dersler çıkarmak
-> Farkındalık yaratmak, (ortam nasıldı, koşullar neydi, çevresindekiler nasıldı, kendisi nasıldı)
-> Sonuçları ve nedenleri keşfetmek
-> Farklı neler yapabilirdim diye düşünmek
-> Yapmak/ulaşmak istediği konuya sıkı sıkı sarılmak.


Bu ana kadar sadece kişnin kendisine yönelik söyledim ama bunun farkına varan kişilerin, yetişenlere , arkamızdan gelenlere, çocuklarımıza da artık farklı davranacağını umuyorum. Bunları onlara da aşılamalıyız ve kendilerine güvenen kişier yaratmalıyız.

Hiç yorum yok: